några sidor på nätet om PHP programmering

Sök efter  
Börja här Uppgifter Testa dig själv Tips Sidokarta mm. Länkar Sök

1 2 3 4 5 6 7 8 9 Din uppgift

2.3.10 Din uppgift

Jag antar att du nu har gått igenom alla steg, och dessutom försökt lista ut vad alla delar av programmet gör - har du inte eller vet du inte går du först igenom alla tidigare delar en gång till.

 

Jag vill sedan att du skall göra följande:

 1. Sekunder
  Gästbokens sortering fungerar inte för inlägg som skett samma minut. Ändra koden där det skrivs till textfilen så att även sekunder skrivs in i filen. Som det är nu är det ju bara timmar och minuter.

 2. Sortering
  Ändra sortering så att inläggen listas med de äldsta först och nyare senare.

 3. Numrering
  Ändra visningen av gästboksinlägg så att varje inlägg numreras. Numreringen sker så att första som visas får nummer 1, den andra får nummer 2 o.s.v.
  Tips: En klassisk ackumulerande variabel i loopen gör säkert susen...

 4. Snygga till
  Snygga till sidan. Formen (guestbook.php) går att snygga till i t.ex. Dremweaver, medan koden för listningen kräver kunskap i html. Observera hur html-attribut skrivs in i textsträngar...

 5. Textfilen
  När vi öppnar en fil för append, så skapas den om den inte finns. Problemet med nuvarande kod är att filen först måste skapas, så att vi kan ge den rätta filsäkerhetsinställningar. En lösning är att skapa en data katalog under vår php katalog. Om vi ger data katalogen skrivrättigheter kommer alla filer som skapas där även att ha skrivrättigheter.
  Skapa data katalogen, ge den skrivrättigheter och modifiera sedan koden så att guestbook.txt antas finnas i denna katalog. Prova koden genom att inte ha en färdig guestbook.txt.

  OBS! i en Unix miljö funkar det oftast bäst om vi anger att data är en underkatalog till nuvarande genom att skriva "./data/gustbook.txt" och inte "data/gustbook.txt".
  OBS2! Även om vi använder Windows så fungerar / i PHP - använd aldrig \ som i t.ex. "data\guestbook.txt" utan använd alltid sk. "forward slash" som i Unix (/).

 6. Och om du vill...
  Extra uppgift. Ej obligatorisk, men ger charmpoäng ;-)
  På sidan http://www.bet.puv.fi/anders.enges/enges/ finns den enda gästbok jag någonsin gjort. Det som skiljer denna från vår är att i min gästbok kan man även göra hemliga inlägg. Ändra på koden så att även hemliga inlägg kan göras. Detta kräver ändring i såväl form, kod som filstruktur för gästboksfilen.

 

 

   UppgifterUppgift 2Din uppgift