Några tankar om webdesign

Det kan vara svårt att säga vad som utmärker en "snygg" websida. Väldesignad och snygg är två helt separata begrepp. En snygg sida är inte väldesignad om man inte kan hitta bland sidorna, och en väldesignad och väl genomtänkt sajt behöver inte för den skull vara snygg.

Tyvärr verkar det vara viktigare med snygga sidor än med genomtänkt design. Själv uppskattar jag personliga sidor mer än sidor där man kastat in alla möjliga (stulna) JavaScript-snuttar och animerade gif-bilder, där det enda ändamålet är att försöka imponera. Det viktigaste är att din idé kommer fram, för du har väl en avsikt med dina sidor?

Vad är bra design?

Bra design skall i första hand vara nödvändig. Design för designens egen skull skall helst undvikas, särskilt om designen kan dölja ditt egentliga ändamål med sidorna.

Bra design skall även vara användbar. En bra design skall bland annat inte försvåra vare sig navigering eller eventuella uppdateringar. Man ser ofta sidor som inte uppdateras fast det skulle behövas för att: "det är för jobbigt att brottas med koden".

I sista hand skall bra design kanske vara snygg, men bara om de två tidigare villkoren är uppfyllda. De flesta "snygga" sidor på nätet är snygga eftersom den som gjort sajten inte behövt bry sig i sådana petitesser som innehåll, nedladdningstider mm...

Vad är då snygg design?

Det fins ingen "patentlösning". Frågar man tio personer får man minst tretton olika svar på denna fråga. Har du någonsin sett en typisk Hollywood film, där mormor, mor och dotter alla är i samma ålder och dessutom ser likadana ut? Är det inte enklare med filmer där man faktiskt ser tydlig skillnad mellan rollinnehavarna? Om någon av aktörerna har en personlighet, och inte bara en bra plastikkirurg, kan det hända att filmen blir betydligt bättre.

Samma sak anser jag gäller websajter. Om du gör en sida som ser ut som alla andra (snygga) sidor så har du gjort en "gäsparsajt". Om du däremot försöker få in din personlighet in in sidorna så blir dessa, per definition, snygga. Detta förutsatt att du har en personlighet, förstås ;-)

Om du har en mening med din sida, sidorna är konsekvent genomförda och om du själv tycker att den är snygg, så är den snygg. Sen får besserwissers komma och säga vad de vill. Om du dessutom har skrivit texterna själv och även ritat eventuella bilder själv så är den din snygga sida. Bara för att allt går att stjäla på nätet behöver man inte stjäla mer än idéer.

Försök aldrig plocka ihop din sajt med kodsnuttar knyckta från andra sidor. Börja alltid från "ett vitt papper" och fundera igenom din idé om hur sidorna skulle kunna se ut. Kan du inte göra en avancerad sajt så gör du en enkel istället.

Om du inte börjar från en tydlig idé, kommer du att tillbringa resten av dit liv med att jaga bättre bilder på nätet och flytta omkring saker på sidorna. Allt med förhoppningen att: "jag känner nog igen min snygga sida det när jag ser den". Dream on, du kommer aldrig att lyckas. Om du däremot börjar med att visualisera din sida och sedan målmedvetet arbetar på att få förverkligat din vision, kommer du (kanske) att lyckas bättre.

Börja alltid från en tydlig idé

Alla bra websajter skall börja från en tydlig idé. Denna idé skall innefatta:

  • Varför gör du dina sidor?
  • Vem har du tänkt skall läsa dessa sidor?
  • Vilket intryck vill du göra?
  • Hur enkla är sidorna att uppdatera?
  • Vilket tema skall du ha. Färger, typsnitt mm. skall vara utfunderade.

Glöm aldrig bort att papper och penna är utmärkta hjälpmedel i alla datorsituationer. Om du inte råkar äga papper och penna, eller inte klarar av att hantera dessa, skissa i så fall upp upp dina sidor i en bra webeditor. När du är klar med "skissen" så printar du ut den och börjar om helt från början. Gör aldrig sajten innan du har grundkonceptet helt klart.

Återanvänd aldrig koden för en sajt

Det verkar så enkelt att ta en befintlig sajt, modifiera koden lite - kanske byta bilder - och på så sätt få en helt ny sajt. Idén är god; varför arbeta i onödan, men det fungerar inte i längden.

Det händer hela tiden att t.ex en studerande gör en websajt åt ett företag. Sajten blir bra och han kanske får lite pengar för arbetet. Sedan grundar han ett webdesignföretag och börjar göra fler sajter. Efter ungefär sju sajter börjar sidorna verka bekanta, och den urspungliga kunden har förlorat sin unika identitet. De byter då troligtvis leverantör, eftersom de inte vill vara "en i mängden".

Om han istället för "återanvändning" ser varje nytt projekt som ett helt nytt problem och börjar med en ny och fräsch idé kommer varje sida att bli unik. Det finns alldeles för många "dussinföretag" i branschen som inte har en klar affärsidé, ingen strategi annat än att "göra websidor och bli miljonärer".

Den vanligaste affärsidén bland små webfirmor verkar för övrigt vara: "Öh, du vet... Göra websidor och sånt, typ. Kanske nåt annat också, om vi kommer på nåt. Du vet..."

Rita alltid egna bilder

Déjà vu, d.v.s en vag känsla av att vi redan upplevt någonting tidigare är oftast en skrämmande upplevelse. Samma sak gäller även webben. Om vi i ett helt nytt sammanhang ser en bild vi tidigare sett, men i ett helt annat sammanhang, ger det dåliga vibrationer. Om du ritar dina egna bilder och försöker få in din egen stil i dessa så kommer du inte att råka ut för detta (om ingen stjäl dina bilder).

Detta gäller även foton. Fotografera själv om du kan, man kan ta relativt bra bilder med en enkel kamera bara man tänker på belysningen, och inte använder kamerans standardblixt. Om du inte kan fotografera så hyr du ett proffs eller köper en bild, med ensamrätt, från en bildbyrå (kan bli rätt dyrt). Annars kan du råka ut för det som jag såg för en tid sedan: I en datortidning hade de en annons för datorer och i den fanns en bild av en man i en öken. När jag sedan läste Times så hittade jag exakt samma bild i en annan annons. Denna gång gjordes det dock reklam för en medicin mot hemorrojder. Pinsamt, eller hur?

Ibland gör det inte så mycket om samma bild förekommer på flera olika ställen, men ibland kan det ge mycket konstiga signaler. På en "övningssajt" gör det inte så mycket, men på en (dyr) företagssajt kan det vara en katastrof. Gardera dig således genom att alltid fixa bilderna själv.

Våga ha en egen stil

Egen stil är en svår avvägning. Dels finns det "normer" för hur sidor brukar se ut, dels måste sidor få ha en egen stil. Per Gessle sade i en en intervju att för att en låt skall bli en hit, måste den till sjuttio procent påminna om en tidigare hitlåt. Annars spelas den inte på radio och blir således inte en hit. Med tanke på hur många hits han skrivit borde han väl veta vad han talar om...

Samma sak gäller websidor. De skall vara spännande på ett bekant sätt. Till sjuttio procent skall sidorna påminna om andra sidor.

Det svåra är att få de resterande trettio procenten till någonting helt eget samt att lista ut vilka de sjuttio procenten är. Man bör kanske ha en logo högst upp och bör väl även ha navigeringslänkarna relativt väl samlade...

En sak som kanske kan eftersträvas är en tidlös design. Försöker man alltid göra hypermoderna sajter kommer dessa att kännas hopplöst föråldrade om ett år. Det är klart att man kan ändra på sidorna om ett år för att beakta detta års mode, men det är inte alltid bra med alltför stora förändringar. En återkommande besökare vill nog gärna känna igen sig när han återkommer. Bäst är det med små, evolutionära, förändringar.

Testa sajten först

Det är enkelt att testa sajtens design, men du kan inte göra det själv. Istället skall du sätta en bekant, som inte tidigare sett dina sidor, framför datorn och be honom att öppna dina sidor. Ha inte fram sidorna färdigt när testaren sätter sig framför datorn, du vill se hans första reaktion.


Resultatet du vill få är:

  • Testarens ögon skall spärras upp lite när han ser sidorna första gången. Vi vill gärna ha en viss "Wow faktor". Denna får dock inte bli för stor. Om testaren sitter och studerar dina fantastiska bilder i en kvart, men inte läser textena, har du misslyckats
  • Testaren skall helst inte böja sig alltför mycket framåt. Då har du antingen för otydlig sida eller för mycket "wow faktor". Vilken av dessa problem du har ser du på testarens ögon. Rynkar denne lätt på ögonen, så har du en otydlig Ögonsida. Spärrar han upp ögonen har du kanske för mycket "wow". Ändras inte ögonen alls försöker han kanske bara vara artig...
  • Studera sedan hur ögonen rör sig över sidan. Om de "hoppar kring" så har du en för otydlig sida. Ögonen skall helst röra sig relativt lungt efter att ha stannat till en stund vid logon. Om ögonrörelsen bildar en båge över sidan för att sedan söka sig mot "back" knappen eller adressraden, borde du kanske ta en ny funderare över designen..
  • Håll även ett öga på testarens mushand. Om han i ett tidigt skede börjar flytta musen så har du en otydlig design. Om du har en mus med en bläddringsrulle i mitten skall du ta en titt på om pekfingret finns placerat på vänster musknapp eller på rullen. Om fingret placeras på rullen i ett mycket tidigt skede kan detta bero på att du har en för ointressant början av sidan.
  • Ovanstående är bara några exempel. Idén är att du skall studera dig själv och andra vid surfning. Ögonen och små kroppsrörelser avslöjar mer än du tror.

Se gärna till att du testar sidorna på personer av bägge könen, samt i olika åldrar. Även om du tänker göra en ungdomsajt för flickor i åldrarna 13 - 13,2 år, skall du testa på pojkar och vuxna. Om du t.ex. vill sälja reklam på din sida så kommer annonsörerna inte att vara 13 år gamla. Annonsörerna kommer kanske att vilja se sidorna. En viktig regel är att man gärna kan satsa på en viss målgrupp, men måste samtidigt se till att inte skrämma bort andra grupper. En "kreativ feghet" kan vara på sin plats...

Blanda inte ihop företagssajter och privata sajter

Om du hade tänkt göra din egen sajt så skall du inte ta allt för mycket idéer från företagssajter. Om du inte är en dotcom så skall du inte heller låtsas vara en sådan. Från början var Internet fullt av gulliga sidor om "mig och min bil och min katt". En bildNu har företagen tagit över Internet och vi vanliga, små, människor försöker göra sajter som påminner om de stora aktörernas.

Gör du en privat sajt så skall den avspegla din personlighet. Den skall vara din och inte en halvtaskig kopia av en företagssida.

Gör du däremot en företagssajt så skall du tona ner dig själv. Vi blir nog mer imponerade av informativa sajter, än av sajter vars huvudsakliga ändamål är att visa hur duktiga programmerarna har varit.

En god programmerare skall inte märkas. Det han skapat skall vara helt självklart. Ibland stöter man på åsikten att "om jag har haft mycket arbete med sajten så skall användaren märka detta". Detta är okey på din privata sajt, du vill ju säkert imponera på polarna, men inte på en företagssajt.

Din egen hemsida

Även om du kanske är imponerad av MegaBuck Ltd:s magnifika huvudkontor, så vill du troligtvis inte bo där. Du kanske tycker att lyxkrogen Le Petit Escargot har en mysig inredning, men skulle du inreda ditt eget köksvrå, i din lilla etta i förorten, på samma sätt?

Vi bor alla lite olika. Någon tycker att en röd stuga på landet är det enda rätta, andra föredrar en modern lägenhet i centrum av staden. Ingen ifrågasätter din rätt att inreda ditt hem som du vill.

Även din hemsida skall vara ditt hem på nätet, och du skall ha rätt ett inreda detta hem som du vill, utan att någon skall kunna klaga. Det heter ju trots allt hemsida.

 

Upp
03.02.2004 10:58 © anders enges