[ hem ]

varför dessa sidor?

information?

kärnkraft?

digi-tv?

sprutbyten i vasa?

marknaden?

bredband?

skolan?

Läs inte detta!

Jag lärde mig läsa som fyraåring; inte för att jag måste utan för att jag ville förstå hur saker och ting fungerar och jag trodde att detta kunde hittas i böcker. Sedan dess har jag läst oupphörligt i 35 år. Varje vecka läser jag normalt ca. 1000 sidor vilket ger en summa på ca. 1.820.000 sidor text under min livstid. Resultatet är att jag fått huvudet fullt av ord som skaver och tar plats i hjärnan. Ibland tränger de fram och ger mig migrän, ibland rullar de bara på i huvudet med en viss yrsel som resultat.

För att få ut orden och lämna plats för nya har jag ofta skrivit ner texter som jag sedan satt i byrålådan. Tyvärr har jag märkt att detta inte hjälper längre; orden finns i alla fall kvar. En annan metod har varit att skriva i diverse tidningar, men detta slår oftast fel, eftersom folk i gemen inte kan se skillnad mellan åsikter och person. Dessutom är insändarspalterna fulla av folk med konstiga åsikter, och jag är inte säker på att jag vill synas i deras sällskap.

 

Ett ännu större problem är att ju mer jag läst - och jag läser ju för att kunna förstå - desto mindre har jag märkt att jag egentligen begriper. Jag läser om politik och förstår ingenting; dessutom börjar jag mer och mer tvivla på att politikerna själva egentligen fattar någonting. Jag läser om vetenskap och vetenskapsmän och förstår inte deras drivkrafter mera. Jag läser om teknik, men fattar inte varför tekniken antas vara så viktig.

Dessa sidor är bara till för internt bruk. Huvudet är fullt av tankar som måste ut, och byrålådan duger inte längre. Därför måste jag sätta texterna någonstans, men inte för att läsas utan bara för att bli av med dem. Detta är således min textskräpkorg dit jag sätter mina tankar för att bli av med dem.


© anders enges, 2002